Likér s příměsí 22karátového zlata a jedinečnou bylinnou a kořeněnou chutí. Jedinečné složení více než 20 bylin a koření dodává likéru také jedinečné aroma. Tvůrci receptury se podařilo dokonale skloubit přednosti tak rozmanitých ingrediencí, jako je kardamom, koriandr, jalovec, tymián, skořice, levandule, hřebíček a anýz.
Tento ušlechtilý nápoj vytvořil Ambroge Vermollen, holandský emigrant ze 16. století, který se usadil v Gdaňsku a začal vyrábět kardamomový likér podle vlastní receptury. Když Vermollen v roce 1598 získal gdaňské občanství, založil ve městě továrnu na likér, kterou pojmenoval "Der Lachs" (Losos) - podle královské ryby považované za symbol štěstí a prosperity.
Tento vynikající likér se těšil zasloužené pověsti, díky níž si vysloužil titul "likér králů - král mezi likéry" a dostal se na stoly nejvýznamnějších osobností té doby. Již v roce 1767 byl dodáván na dvůr Kateřiny Veliké. Receptura likéru se předávala z generace na generaci a nyní ji vlastní hrabě von Hardenberg, majitel továrny na likéry v Německu. Veškeré poměry ingrediencí v pořadí a způsob jejich kombinace jsou dodnes firemním tajemstvím. Dnes se likér vyrábí podle staré receptury v Norten-Hardenbergu.
Podle jedné z gdaňských legend se na vzniku slavného gdaňského likéru Goldwasser podílel právě Neptun. Rozhořčen, že do kašny házejí mince a ucpávají ji, udeřil svým trojzubcem do vody a roztříštil zlato na drobné vločky, které od té doby zdobí nádherný bylinný likér.
Trojité zlato - návrh na servírování:
- 20 ml Original Danziger Goldwasser
- 20 ml Triple Sec Dream Liqueur
- 50 ml brusinkový džus
- 15 ml Citronová šťáva
Všechny ingredience smíchejte.
Objem: 500 ml, obsah alkoholu: 40%