Krupnik je tradiční sladký alkoholický nápoj podobný likéru, založený na obilném destilátu (obvykle vodce) a medu. Je velmi populární v Polsku, Bělorusku a Litvě.
Krupnik vznikl na území dnešního Běloruska. Legenda říká, že recept vytvořili benediktinští mniši v klášteře Nieśwież. Velmi brzy se stal krupnik populárním mezi šlechtou Polsko-litevské unie. Krupnik byl také používán jako běžný léčivý dezinfekční prostředek polskými vojáky ve druhé světové válce. Existuje nespočet receptur předávaných generacemi až do dnešních dnů.
Dnes produkovaný krupnik obsahuje 40–50 % alkoholu. Mezi klíčové faktory, které určují jeho konečnou chuť, jsou druh medu a směs koření a bylin, kterých může být až 50 druhů. Krupnik může být podáván horký, při pokojové teplotě nebo chlazený.
Objem: 700 ml, obsah alkoholu: 38 %