×

Počasí se nekazí, za oknem je šedivo a podzim rozhodně nepřipomíná ten "zlatý". Řešením stále delších večerů a chladného počasí je... - TOPENÍ!

Tento nápoj má dlouhou historii, která sahá až do středověku. V Polsku se o jeho rozšíření zasloužil Marcin z Urzędowa - lékař, bylinkář a autor "Polského zvěstníku" z roku 1595. Ten doporučoval pití svařeného vína jako lék proti nachlazení, ale také k posílení organismu. V mrazivých dnech úžasně zahřeje a výrazně zlepší náladu.

Následuje několik nápadů na přípravu svařené medoviny:

- DIGESTIVNÍ

0,5 litru medoviny (dwójniak - pokud máte rádi svařenou medovinu sladkou, nebo trójniak - polosladkou)
1 citron
1 pomeranč
0,5 lžičky skořice
6 hřebíčků

Medovinu nalijte do hrnce. Přisypte skořici a vhoďte hřebíček. Citron a pomeranč spařte vroucí vodou, důkladně vydrhněte a vhoďte do medu. Zahřejte, ale nevařte. Ideální je, když med dosáhne teploty až 42 °C, protože pak neztratí své vlastnosti. Podávejte v hliněných konvičkách, protože svařené víno vydrží nejdéle horké.

- S POVIDLAMI

0,5 litru medoviny
8 hřebíčků
1/3 čajové lžičky skořice
3 vrchovaté polévkové lžíce švestkového džemu

Postup přípravy stejný jako u svařené citrusové medoviny.

- KORNIS

0,5 litru medoviny
1/3 lžičky zázvoru
1/3 lžičky skořice
1/4 lžičky kardamomu
1/4 lžičky muškátového oříšku

Postup přípravy stejný jako u citrusového svařeného vína.

PŘEJEME VÁM PŘÍJEMNOU CHUŤ!

Chutná!