
Jak pít víno? Tipy a způsoby, jak pít víno
Pití vína je komplexní zážitek, který zahrnuje více než jen jeho ochutnávání. Nejste si jisti, jak pít víno, abyste z něj vytěžili co nejvíce? Pokud jste začínající gurmán - přečtěte si několik tipů, které vám dají šanci získat z degustace vína to nejlepší.
Jak pít víno? - základní zásady
Pokud s degustací vína teprve začínáte a nejste si zcela jisti, jak víno pít - jste na správném místě! Abyste postupovali správně, stojí za to zdůraznit několik prvků tohoto procesu. Za prvé, umění servírovat víno je klíčové - u červených odrůd by se mělo podávat při pokojové teplotě, tj. kolem 18-20 °C. Jak by se v tomto případě mělo podávat bílé víno? V tomto případě odborníci doporučují, aby bylo řádně vychlazeno tak, aby teplota lahve nepřesáhla 13 °C.
Důležitá je samozřejmě také sklenice, ve které se víno podává. Její tvar napomáhá uvolňování aroma a má velký vliv na to, jak je nápoj vnímán. Sommeliéři doporučují víno před podáváním mírně otevřít, aby mohlo "dýchat".
Při hledání odpovědi na otázku, jak pít víno, se vyplatí zastavit se u otázek vzhledu a vůně. Profesionálové mají ve zvyku ochutnat malé množství a poté obsah sklenice očichat, aby posoudili aroma, které se z ní uvolňuje.
Jak víno podávat.
Jak servírovat víno? Samozřejmě s jídlem! Vhodně sladěné předkrmy nebo pokrmy vám pomohou objevit nové chuťové vjemy. Nejdůležitějším pravidlem je však střídmost - pak bude otázka, jak pít víno, jednoduchá a zřejmá i pro začátečníky.
Jak pít červené víno?
Nejste si jisti, jak pít červené víno, abyste vypadali jako profesionálové? Nejprve se ujistěte, že láhev má pokojovou teplotu - pokud budete víno podávat příliš vychlazené nebo příliš teplé, vyniknou chuťové tóny, které nemusí být nutně žádoucí. Za druhé se ujistěte, že máte správnou sklenici určenou pro červené víno.
Pokud se navíc rozhodnete podávat předkrmy nebo pokrmy sladěné s vybraným vínem - jistě tím ukážete, že víno pít umíte.
Jak pít bílé víno?
Je konzumace červených odrůd, odlišná od toho, jak pít bílé víno? Ano - v případě bílého vína se doporučuje decentní vychlazení, ale stejně jako u červeného vína - vyplatí se nechat ho před podáváním chvíli vydýchat. Jak tedy podávat bílé víno? Sklenice na bílé víno mají menší objem a jsou o něco štíhlejší, což umožňuje déle zachovat aroma nápoje.
Jaké jsou základní kroky při degustaci vína?
Degustaci vína lze rozdělit do několika základních kroků. Zpočátku začíná vizuálním posouzením barvy a dalším krokem je ověření vůně. To lze provést jemným pohupováním obsahu sklenice při jejím zvedání směrem k nosu. Po dokončení je čas začít s degustací, během níž je třeba nabrat malé množství vína do úst a několik vteřin ho v nich podržet.
Vrcholem celého procesu je identifikace pocitů vzniklých během degustace a předložení ochutnaného moku k hodnocení. A i když se může zpočátku zdát, že jak profesionálně pít víno je složité, stačí jen několik poučených ochutnávek, abyste se cítili v pohodě a užili si objevování nových chutí.
Jak servírovat víno?
Otázka, jak víno pít, je jedna věc, ale zbývá odpověď na otázku, jak ho podávat? Pravidlo je jednoduché - lehké bílé víno se podává k lehkým pokrmům z drůbeže a ryb, zatímco ke smaženým a pečeným masům a k pokrmům s intenzivním kořením je vhodnější červené víno.
Je tu také otázka, jak víno podávat.
Jedná se také o určitou chronologii - pokud plánujete konzumovat několik různých druhů, měli byste zpravidla začít s chutným lehkým, suchým bílým vínem.
Umění servírování vína - tipy
Podle mnoha lidí je servírování vína považováno za umění, zejména pokud si tuto činnost spojujeme s číšníky z vyhlášených restaurací. A přestože samotný proces nalévání není nic složitého, vyplatí se věnovat pozornost několika bodům, abychom se při servírování nedopustili faux-pas. Především je důležité pamatovat na to, že v žádném případě nesmíme držet sklenici za misku. Nejenže by to mohlo vést ke znečištění sklenice, ale také k jejímu zahřátí, což by mohlo mít za následek zhoršení chuti nápoje.
Všeobecně platí, že ve správně zvolené sklenici by předem nemělo být více než polovina jejího objemu (v případě bílého vína) a ⅓, pokud ji plníte červeným vínem. Příliš velké množství by bránilo uvolnění aroma a připravilo by degustátora o jeden z požitků.
Plánujete si vyrazit do města, ale nejste si jisti, jak pít víno v restauraci? Nestresujte se a nebojte se ptát - personál vám jistě poradí. Až vám bude víno servírováno, nezapomeňte jen uchopit stopku, nikdy ne misku sklenice.
Teď už víte, jak pít víno v restauraci.
Teď už víte, jak víno pít a servírovat, takže jde jen o to, abyste tato pravidla uvedli do praxe. Přejeme vám příjemné degustační zážitky!