
Červené víno - obecné informace
Červená vína patří k nejoblíbenějším volbám a není divu, protože mezi nimi lze najít mnoho překvapivých chutí.
Červená vína - základní rozdělení
Základní dělení vín zahrnuje několik otázek. Patří mezi ně nejen jejich barva, cukernatost a intenzita, ale také způsob nebo oblast výroby. Pokud jde o druhy červených vín, uvádí se několik výrazných odrůd, z nichž každá se vyznačuje individuální chutí, jedinečnou vůní a dokonce i různými odstíny. V rámci nich je možné rozlišit vína vyrobená z jednoho ovoce (např. višně), vína vyrobená ze sušeného ovoce a také vína z více druhů ovoce, známá také jako vína směsná. Nejčastěji se vyskytují suchá červená vína a jejich druhy, neboť vedle nich existují i polosuchá, sladká a polosladká vína.
Existují druhy červených vín vytvořených z odrůd hroznů, jako jsou:
- Merlot - odrůda pěstovaná z hroznů již v 18. století, velmi oblíbená po celém světě;
- Cabernet Sauvignon - odrůda považovaná za nejznámější odrůdu pro výrobu červeného vína.
- Syrah - odrůda původem z Francie, která je řazena mezi ušlechtilé odrůdy. Vyznačuje se rybízovým aroma;
- Pinot Noir - což je další červená odrůda, jejíž název je odvozen od kuželovitého tvaru hroznů;
- Malbec - odrůda pocházející z Francie, oblíbená v Argentině. Díky svým výrazným hroznům se vyznačuje značnou hustotou a tmavým odstínem;
- Garnache - odrůda považovaná za jednu z nejlepších na světě. Dává nepříliš intenzivní odstín a obsahuje málo tříslovin, přičemž ji lze pěstovat v nepříznivých podmínkách;
- Zinfandel - odrůda hroznů s tmavou, až černou slupkou.
Odrůdy červených vín se liší v mnoha ohledech, například způsobem pěstování, a výslednou chuť výsledných nápojů ovlivňují jednak samotné odrůdy, jednak místní zvyklosti nebo povětrnostní a geolokační podmínky, proto je mezi dostupnými víny tak široká škála.
Jaké jsou nejoblíbenější druhy červeného vína?
Zajímá vás, jaké druhy červeného vína jsou nejoblíbenější? V zásadě většina z nich úzce souvisí s výše uvedenými odrůdami. Zvláštní zmínku si zaslouží Merlot, zastoupený takovými nabídkami, jako je Château Bonfort Montagne Saint-Emilion AOC, který zaujme svou sytou barvou a neokázalou vůní lesních plodů prolínající se s nádechem fialek a vanilky.
Nejméně oblíbené.
Nejméně oblíbená jsou suchá červená vína a typy odvozené od Cabernetu Sauvignon, která se v současnosti vyrábějí nejen ve Francii, ale také v Itálii, Velké Británii a dokonce i v Kalifornii, ačkoli nabídka pocházející z Bordeaux je stabilně nejznámější.
Jaké jsou hlavní charakteristiky jednotlivých odrůd červeného vína?
Mezi hlavní charakteristiky vín patří nejen chuť a vůně, ale také tělo, resp. kyselost, které se hodnotí na stupnici vypracované sommeliéry. Totéž platí i pro třísloviny, chemické sloučeniny uvolňované během procesu výroby vína - může být nízká, střední nebo i vysoká.
Třísloviny jsou chemické sloučeniny uvolňované během procesu výroby vína.
Mezi vlastnosti vína patří také jeho potenciál ke stárnutí, který může dosahovat mnoha desítek let. Je třeba mít na paměti, že každá odrůda má své individuální vlastnosti, které jsou součástí způsobu a místa jejího pěstování, takže to, které červené víno je nejlepší, je otázkou individuality.
Existují červená vína, která jsou určena k dlouhému skladování a zrání?
Na otázku, zda existují druhy červeného vína určené pro dlouhé skladování, existuje jediná odpověď: ano! Ba co víc, možná vás napadne, že časem začnou chutnat ještě lépe. Klíčem k úspěchu je zajistit jim správné podmínky: Stálá teplota, ochrana před světlem, žádné vibrace a přiměřená vlhkost. Jako dobrá červená vína, která zrají, lze uvést následující:
- Bordeaux - pochází z Francie, víno s vysokou kyselostí a značným obsahem tříslovin, takže může zrát až 30 let;
- Barolo a Barbaresco - kyselé italské víno, které může zrát až 20 let;
- Châteauneuf-du-Pape - další dlouho zrající nabídka z Francie, která vyniká chuťovou komplexností;
- Amarone della Valpolicella - vyrábí se z dehydratovaných hroznů;
Tyto odrůdy nejsou jedinými červenými víny, ale mají jedno společné: vysoký obsah tříslovin, který umožňuje dlouhodobé skladování.
Jaká jsou kritéria pro hodnocení kvality červeného vína?
Skuteční gurmáni vědí, jaké vlastnosti by mělo mít nejlepší červené víno. Posuzuje se totiž nejen chuť, ale také vzhled - barva nebo čirost. To, co odlišuje dobrá červená vína, je také vůně - její intenzita, stejně jako její komplexnost a čistota. Nepřijatelný je zápach síry nebo korku.
Nejdůležitější je však samozřejmě celkový dojem při konzumaci - zda vše harmonicky funguje dohromady a dokonce zda chuť zůstává v ústech i po polknutí, což je nesmírně žádoucí. Ty druhy červených vín, které tato kritéria splňují, lze považovat za nápoje skutečně kvalitní.